Logo of Team Belgium

Op 1 oktober scheiden exact 100 dagen ons van de start van de Youth Olympic Winter Games in Lausanne (Zwitserland). Begin september trok delegatieleider Gert Van Looy naar Zwitserland om samen met de andere delegatieleiders een stand van zaken op te maken. Het ideale moment dus om vooruit te blikken op deze winterse jongerencompetitie.

“Ik zie veel pluspunten, de voorbereiding verloopt heel goed,” aldus Gert Van Looy. “Het atletendorp wordt fantastisch, een enorme cirkel van gebouwen waar iedereen zicht heeft op elkaar. Ook op het vlak van duurzaamheid neemt het organisatiecomité maatregelen die goed passen binnen de Agenda 2020 van het IOC. Zo zullen alle verplaatsingen met het openbaar vervoer gebeuren. In de treinen worden specifieke compartimenten voorbehouden voor atleten. Een goede zaak, al maakt dat de duur van de verplaatsingen wel een stuk langer, vooral voor de sneeuwsporten.”

“Om je naar het skiën en snowboarden te begeven, ben je 2 uur onderweg. Anderhalf uur voor het biatlon en langlaufen. De ijssporten vinden plaats in de stad, met uitzondering van het langebaanschaatsen, skeleton en bobsleeën. Die vinden dan weer plaats in Sankt Moritz, op 5 uur van Lausanne. Daar bevindt zich een tweede atletendorp. Voor de atleten die daar verblijven, wordt het een andere beleving, dat is wel een beetje jammer. Het biatlon, schansspringen en de noordse combinatie hebben dan weer plaats in Frankrijk op de site ‘Les Tuffes’.”

Lausanne is dé olympische stad bij uitstek. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft er zijn hoofdzetel. “Daar wordt extra aandacht op gevestigd,” zegt Gert Van Looy. “De jongeren zullen bijvoorbeeld het Olympisch Museum kunnen bezoeken. In de stad zelf zie je ook overal olympische symbolen. Voor ons is Lausanne niet zo veraf, dus relatief gemakkelijk te bereiken voor families en supporters van onze atleten.”

De selectie van Team Belgium

Op dit moment kan de delegatieleider nog geen selectie bekendmaken: “We kennen al bepaalde sporten waarin we zouden kunnen deelnemen, en andere sporten waarin we zeker niet zullen deelnemen. Die laatste zijn schansspringen of curling. In skeleton, langebaanschaatsen, snowboard, alpineskiën, biatlon, langlaufen, shorttrack en ijshockey zijn er selectiemogelijkheden. In het ijshockey gaat het niet over een team maar over individuele atleten die, als ze zich kwalificeren, in een internationaal team zullen spelen.”

“Voor namen is het nog te vroeg. Er staat eerst nog een half winterseizoen voor de deur. Bepaalde sportfederaties moeten hun selectiecriteria nog bepalen. Het is dus moeilijk om al uitspraken te doen over het aantal Belgische atleten voor de Youth Olympic Games. Tussen de potentiële geselecteerden zitten een aantal jongeren die al hebben deelgenomen aan het European Youth Olympic Winter Festival in Sarajevo begin dit jaar. Meer nieuws eind november, begin december.”

70% meer atleten dankzij aankomst in golven

Nieuw voor deze Spelen zijn de aankomsten in verschillende golven. Gert Van Looy: “Voordien bleven de atleten van het begin tot het einde ter plaatse. Nu hangt de verblijfsperiode af van de sport. De skiërs bijvoorbeeld, keren terug naar huis na het einde van de competities. Die vinden plaats in de eerste week. Zij worden dan bijvoorbeeld afgelost door de snowboarders, die de tweede week pas in actie komen.”

“Dit systeem zorgt ervoor dat meer jongeren kunnen deelnemen. Er komen immers op verschillende momenten plaatsen vrij in het atletendorp. Dankzij dit systeem zullen er 70% meer jongeren deelnemen aan de Youth Olympic Games dan bij de vorige editie in 2015 (Lillehammer). Kleine kanttekening: de Belgische vlaggendrager zal dus noodgedwongen een atleet zijn die in actie treedt tijdens de eerste competitieweek. Het omgekeerde zal het geval zijn voor de sluitingsceremonie,” besluit Gert Van Looy.